Maria

Ändrad fredagen den 21 maj, 2010, kl. 21:43

Jag är 30 år, gift med Per, mamma till Hannes & Elin och matte till Meia.
Växte upp på landet strax utanför Karlstad i Värmland. Hela min barndom präglades av djur… av alla de slag. Jag fick börja med att rasta morbrors schäfer, gick över till att rehabilitera mormors utmobbade höns för att slutligen få en gris som jag kunde träna agility och lydnad med (ok, lydnad kanske är att ta i, men han kom i alla fall på inkallning och han hoppade över de flesta hinder bara han fick en bit banan). Var även en riktig hästtjej och hängde nästan alltid i stallet där jag lärde mig massor om hästar i allmänhet och travhästar i synnerhet.
Min första hund, Linus, skaffade vi när jag var 10 år. Han var en blandning mellan labrador och airedaleterrier och såg precis ut som en något knubbig Riesenschnauser. Han var min stora kärlek men tyvärr hade han många kärlekar och när han var två år blev han överkörd i samband med att han var ute och letade löptikar.
Året därefter skaffade vi Frida, en norfolkterrier från Björshults kennel. Hon var en riktig personlighet som gjorde lite som hon ville, när hon ville. 2003 dog hon tyvärr, 10 år gammal.
2005 var det dags för nästa utmaning, flatcoated retrievern Meia från Spader Damens kennel. Efter att ha testat på både stor och liten hund kände jag att jag ville ha något ordentligt i kopplet igen och efter noggrant övervägande föll valet på en brun flat. Första 1½ åren var en kamp, men nu är hon en helt underbar familjehund, även fast hon fortfarande har dagar då hon glömt öronen hemma.
Mitt andra stora intresse är dans, även fast jag tyvärr fått lägga det på hyllan sen vi skaffade Meia. Har dansat sen jag var 8 år och provat på det mesta men föredrar modern jazz. 2000/2001 gav jag dansen en ärlig chans och gick en 1-årig danslinje på en folkhögskola i Kristinehamn.
Efter det året insåg jag att djurintresset vägde högre än dansen. Flyttade därför ner till Lund och läste till biolog (med inriktning mot zooekologi och viltbiologi) under åren 2001-2005.
Efter min biologexamen har jag jobbat med olika biologrelaterade projekt och bl a jobbat ca tre år på Länsstyrelsen i Skåne med djurskydds- och smittskyddsfrågor, men också med jaktfrågor och diverse annat viltrelaterat. Numera jobbar jag på Lunds universitet inom programmet CAnMove, Centre of Animal Movement Research, som projektassistent.